Bài tập ✅ (ĐÃ XÁC MINH)

Bài tập & kiến thức Tiếng Anh lớp 9 [Có đáp án chi tiết]

Lớp 9 là bậc học ở đầu cuối và cũng là cao nhất ở cấp Trung học cơ sở. Do đó, kỹ năng và kiến thức tiếng Anh ở quá trình này được cho là quan trọng nhất, không riêng gì được nâng cao hơn mà còn tổng lực hơn khi tổng hợp kỹ năng và kiến thức ở tổng thể những lớp dưới để vận dụng những bài tập tiếng Anh lớp 9. Bài viết dưới đây sẽ điểm lại những phần ngữ pháp cốt yếu đồng thời đưa đến một số ít đề minh họa về bài tập tiếng Anh lớp 9 giúp những bạn học viên củng cố thật vững chãi kiến thức và kỹ năng của mình .

Tóm tắt kiến thức tiếng Anh lớp 9

  • Ôn tập lại những thì : Hiện tại đơn, Hiện tại tiếp nối, Hiện tại hoàn thành xong, Quá khứ đơn, Quá khứ tiếp nối, Tương lai đơn, Tương lai gần .
  • Một số thì mới

Hiện tại hoàn thành tiếp diễn: diễn tả hành động đã xảy ra trong quá khứ nhưng vẫn còn tiếp tục ở hiện tại và có thể vẫn tiếp diễn trong tương lai. 

S + have / has + been + Ving …

Quá khứ hoàn thành: diễn tả hành động đã xảy ra và hoàn tất trước một hành động khác hoặc một thời điểm xác định trong quá khứ.

S + had + Ved / PII …

Tương lai tiếp diễn: diễn tả hành động sẽ xảy ra ở một thời điểm nào đó trong tương lai.

S + will / shall + be + Ving …

  • Danh động từ ( Ving ) : thường được sử dụng làm chủ ngữ hoặc bổ ngữ cho chủ ngữ, làm tân ngữ trực tiếp sau 1 số ít động từ ( deny, delay, suggest, avoid, consider, recommend, complete … ) hoặc giới từ. Ngoài ra nó cũng đóng vai trò là bổ ngữ cho tân ngữ khi tân ngữ đó đứng sau một số ít động từ ( catch, find, hear, get, see, watch … )
  • Động từ nguyên thể với “ to ” ( to V ) : được dùng làm chủ ngữ, chỉ mục tiêu, tác dụng. Nó thường đứng sau những từ để hỏi ( what, how, where, who, when … ) hoặc trong những cấu trúc như “ for + O + to V ” hoặc “ of + O + to V ” .
  • Động từ nguyên mẫu không “ to ” ( V ) : đứng sau những động từ khiếm khuyết ( can, could, may, might, should, must … ) hoặc sau một số ít cụm từ ( had better, would rather … ). Ngoài ra, nó cũng đi sau 1 số ít động từ chỉ giác quan ( feel, hear, notice, see, watch … ) hoặc sau “ let ” và “ make ” .

Một số đề ôn tập bài tập tiếng Anh lớp 9

Đề 1: Bài tập tiếng Anh lớp 9 cơ bản

I. Put the verbs in the brackets in the right form

  1. I hate ( see ) … … … … … … .. a child crying .
  2. I finish ( read ) … … … … … … .. the book and went to bed .
  3. They prefer ( play ) … … … … … … .. in a swimming pool all day .
  4. She suggested ( go ) … … … … … … .. to the cinema .
  5. He tried to avoid ( answer ) … … … … … … .. my question .
  6. If you practise ( speak ) … … … … … … .. English every day, you will improve your English .
  7. Be quiet ! The baby ( sleep ) … … … … … … ..
  8. If Tom ( go ) … … … … … … .. to bed earlier, he would not be so tired .
  9. If he ( try ) … … … … … … .. hard, he’ll pass the examination .
  10. I wish someone ( give ) … … … … … … .. me a job next month .

II. Choose and circle the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others

  1. A.out B. round C. about D. would
  2. A.chair B.check C. machine D.child
  3. A. tooB. soon C. good D. food
  4. A. thoughB. enoughC. coughD. rough
  5. A.happy B.hour C.high D.hotel
  6. A. equal B. fashion C. champagne D. match
  7. A.only B. cotton C. cross D. economic
  8. A. baggyB. minorityC. style D. symbol
  9. A. thingB.ghost C. clothingD. strong
  10. A. casual B.sale C.sleeveless D.slit

III. Complete the passage with the given words, then answer the questions below

                   from       as       which      several       them      because      of

Everyone wants to reduce pollution. But pollution problem is ________ ( 1 ) complicated as it is serious. It is complicated ________ ( 2 ) much pollution is caused by things that benefit people. For example, exhaust ________ ( 3 ) automobiles causes a large percentage of all air pollution. But automobiles provide transportation for millions of people. Factories discharge much of the material ________ ( 4 ) pollutes the air and water, but factories give employment to a large number ________ ( 5 ) people. Too much fertilizer or pesticide can ruin soil, but fertilizers and pesticide are important aids to the growing of crops. Thus, to end or reduce pollution immediately, people would have to stop using many things that benefit ________ ( 6 ). Most people do not want to do that, of course. But pollution can be gradually reduced in ________ ( 7 ) ways .

  1. Why is the pollution problem complicated ?

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. Do factories discharge a lot of the material that pollutes the water ?

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. What would people have to do if they want to reduce pollution ?

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

IV. Complete the second sentence so that it has the similar meaning to the first

  1. The author has written a special edition for children .

→ A special edition … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …

  1. She went to bed early because of her sickness .

→ Because she … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …

  1. Mrs. Brown has just bought a car. The car is very fast and modern .

→ Mrs. Brown has just … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … ..

  1. “ What about changing the date of the meeting again ? ” Mr. Nick said .

→ Mr. Nick suggested … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …

  1. My nephew enjoys feeding fish every morning .

→ My nephew is interested … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …

  1. “ Listen to me and don’t make a noise ”, said the teacher to his students .

→ The teacher asked his students … … … … … … … … … … … … … … … … … … ..

  1. My friend said : “ Are you going to leave tomorrow ? ”

→ My friend asked me … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … ..
8. You got into so much trouble because you didn’t listen to me .
→ If … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. He is busy right now so he can’t help them .

→ If … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. He is tired this morning because he didn’t go to bed early last night .

→ If … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

V. Fill in the blank space with the correct from of the words in parentheses

  1. The chiến dịch against air pollution was organized by a famous environment … … … … …. . ( act )
  2. Bob was … … … … … .. He gave a sum of money to charity. ( generosity )
  3. After graduation, my … … … … …. is to earn enough money to tư vấn my family. ( prior )
  4. That actor is an amusing one. TV audiences like his sense of … … … … … .. ( humorous )
  5. She isn’t satisfied with her … … … … …. for Tet. ( prepare )
  6. We often go to the town … … … … …. house. ( culture )
  7. He often takes part in many … … … … …. charity … … … … …. . ( difference / act )
  8. She has been … … … … …. as the president of our company. ( nomination )
  9. That is a good … … … … …. for your future. ( choose )
  10. There are many … … … … …. throughout the year. ( celebrate )

Đề 2: Bài tập tiếng Anh lớp 9 

I. Choose the best answer

  1. His mother is short … … … … .. his sister is so tall .

A. although B. but C. and D. despite
2. Environmental … … … … .. is a serious problem facing mankind today .
A. polluted B. pollute C. pollution D. polluting
3. In order to save money, we should use public transport … … … … .. motorbikes .
A. instead of B. except C. besides D. along with
4. I’m really … … … … .. that people have spoiled the environment by littering garbage everywhere .
A. disappointing B. disappointed C. disappoint D. disappointment
5. Lan suggested … … … … .. to the cinema tonight .
A. go B. to go C. went D. going
6. I’m … … … … .. that you are working hard .
A. pleasant B. pleased C. pleasure D. pleasing
7. If the rice paddies … … … … .. polluted, the rice plants will die .
A. is B. was C. are D. were
8. Lan visited London last summer. She stayed in a khách sạn and her friend, Mary came to pick her … … … … .. to go sightseeing .
A. up B. over C. out D. of
9. The boy … … … … .. put up the Christmas decoration is my brother .
A. who B. whose C. whom D. which
10. She has never learned … … … … .. to play the violin .
A. how B. what C. why D. whether

bài tập tiếng Anh lớp 9

11. Owning a car is too costly, … … … … .. I traveled by bus instead .
A. so that B. so C. that D. since
12. The details should … … … … .. carefully .
A. is checked B. check C. was checked D. be checked
13. If Mary doesn’t improve in math, we … … … … .. have to find a tutor for her .
A. will B. can C. should D. would
14. The journey to the village is very … … … … .. .
A. interested B. interesting C. disinterested D. interest
15. I don’t like using the internet because it has some … … … … ..
A. benefits B. advantages C. limitations D. disadvantages
II. Read the following passage, then do the tasks below
The ao dai, the traditional dress of Vietnamese women, has been mentioned in many poems, novels and songs. It is a long silk tunic that is slit on the sides and worn over loose pants. Vietnamese women usually wear it, especially on special occasions such as Tet, Vietnamese Teachers ’ Day, or Wedding Anniversary. Nowadays, some fashion designers have made it more and more beautiful by changing the traditional ao dai. Some of them print lines of poetry on it, or they add the patterns such as sun, stars, crosses, and stripes to the ao dai. The ao dai becomes the national clothing, just like Kimono in Nhật Bản. Every morning, thousands of schoolgirls in white ao dai make the streets look nicer. Vietnamese women continue to wear this unique and fashionable dress .
* Choose True ( T ) or False ( F )

  1. The ao dai is the traditional dress of Vietnamese women .
  2. Vietnamese women never wear the ao dai on special occasions .

* Answer the questions

  1. What is the traditional dress of Vietnamese women ?

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. Do Vietnamese women usually wear the ao dai on special occasions ?

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. What occasions is the ao dai worn on ?

… … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .
III. Write complete sentences using the suggested words

  1. She / be / tired / so / go / home / yesterday .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … …

  1. He / study / English / for / four years .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. Children / have / special day / express / feelings, memories and love / their parents .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. We have / opportunity / enhance / family traditions .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. Sunday / a day off / so everybody / không lấy phí / work / study .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .
IV. Choose and circle the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others

  1. A. comprise B. divide C. primary D. religion
  2. A. attendedB. startedC. persuadedD. learned
  3. A. campus B.access C. pagoda D. blanket
  4. A. A inventionB. questionC. informationD. protection
  5. A. garbage B. standard C. solarD. lunar

V. Choose the underlined word or phrase ( A, B, C or D ) that needs correcting

  1. Wouldpeoplebe able tofly if theyhavefeathersinstead ofhair ?

A B C D

  1. Whataboutuse

    public buses

    instead ofmotorbikesto reduceexhaust fume ?

A B C D

  1. We were young andinexperienced.However, wemadea lot ofmistakes.

A B C D

  1. Alfalfais anutritiouscroprich inproteins, minerals, andwith vitamins.

A B C D

     5. The deadbolt is the best lock for entry doors because it is not only inexpensive but installation is easy.

A B C D

Đề 3: Bài tập tiếng Anh lớp 9 nâng cao

I. Give the correct form of the words given in brackets

  1. Tet or Lunar New Year holiday is the most important … … … … …. for Vietnamese people. ( celebrate )
  2. Follow the instructions on the back of the packet … … … … …. . ( care )
  3. Tsunamis, earthquakes and typhoons are … … … … …. disasters. ( nature )
  4. … … … … …., the meat associated with Easter is lamb. ( tradition )
  5. He used all his … … … … …. to force the door open. ( strong )
  6. She received a lot of … … … … …. from her mother. ( courage )
  7. … … … … …. is a serious problem in many countries. ( employ )
  8. In … … … … …. with most other countries, Britain has a very high rate of heart attacks. ( compare )
  9. There are very few … … … … …. places left on earth. Man has been nearly everywhere. ( explore )
  10. They caught him by the wrist and let him away ; he went without … … … … …. ( resist )

II. Rearrange the word or phrase in the right order to have meaningful sentences

  1. she / would not / I / make / so / wish / much / noise / .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. using / bulbs / energy-saving / about / instead of / 100 – watt light bulbs / What / ?

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. Last summer, / with / went / Nha Trang / Liz / parents / to / her / .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. should / playing / not / much / of / không tính tiền / Children / time / spend / electronic / games / their / .

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .

  1. isn’t /, / most / Britney Spears / she / year / singer / this / famous / is / the ?

→ … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … … .
III. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others

  1. A. nuclear B. plumber C. consumer D. reduce
  2. A. label B. plumber C. bulb                     D.bill
  3. A. mother B.then C. weatherman D. anything
  4. A. refilledB. walkedC. reduced              D. dropped
  5. A. dream B. team C. spread D. teacher

IV. Choose the best answer

  1. This is Mr Smith, … … … … …. son I’m studying with .

A. who B. whom C. whose D. that
2. Tet is the most important … … … … …. for Vietnamese people .
A. invention B. decoration C. celebration D. preparation
3. John hasn’t finished … … … … …. yet .
A. worked B. working C. works D. to work
4. The notebook you are using is made of used paper. The paper has been … … … … … .
A. wasted B. produced C. recycled D. used
5. On the first and second nights of Passover, Jewish families eat a special … … … … …. called the Seder .
A. gift B. meal C. drink D. cake
6. The teacher suggests that we … … … … …. harder on pronunciation .
A. worked B. working C. should work D. to work
7. The train couldn’t run … … … … …. snow .
A. because B. because of C. since D. for
8. What songs do people often sing … … … … …. Christmas ?
A. at B. on C. in D. of
9. You should get a … … … … …. check the pipes in your bathroom .
A. electrician B. carpenter C. mechanic D. plumber
10. She is very kind. She’s always … … … … …. towards her employees .
A. distinguished B. proud C. considerate D. happy
V. Choose the underlined word or phrase ( A, B, C or D ) that needs correcting

  1. The earth is

    theonly planet with a largenumberofoxygeninitsatmosphere .

A B C D

  1. Venusapproaches the Earthmore closely thanany otherplanetis.

A B C D

  1. Robert Frost was not well knownasapoetuntil hereached theforties .

A B C D

  1. The amount ofoxygen and nitrogen in the airalmost alwaysremain stable ,but the amount of water vapor vary

A B C D
considerably .

      5. The American frontiersman, politician, and soldier Davy Crockett is one of the most popular of American hero.

A B C D

  1. Afive-thousand –dollarsrewardwas offered for the captureof the escapedcriminals.

A B C D

  1. A desert area thathas been

    without water

    for six years willstillbloom whenrain will come.

A B C D

  1. The word “ shore ” can be usedratherof “ coast ”to mean thelandborderingthe sea .

A B C D

  1. Thedevelopment oftransistors madepossible itto reduce the sizeof many electronic devices.

A B C D

  1. The bus

    was plenty of

    people who had spentmany a happy hourin thestores doing their Christmas shopping.

A B C D
Hi vọng những kiến thức và kỹ năng và đề ôn tập mà bài viết đã tổng hợp và phân phối trên đây sẽ là tài liệu tìm hiểu thêm hữu dụng cho những bạn học viên. Chúc những bạn học tốt !

Đáp án chi tiết bài tập tiếng Anh lớp 9

Đề 1: bài tập tiếng Anh lớp 9

I. 1. seeing 6. speaking
2. reading 7. is sleeping
3. to play 8. went
4. going 9. tries
5. answering 10. would give
II. 1 – D 2 – C 3 – C 4 – A 5 – B 6 – A 7 – A 8 – C 9 – B 10 – A
III. 1. as 2. because 3. from 4. which 5. of 6. them 7. several

  1. Because much pollution is caused by things that benefit people .
  2. Yes, they do .
  3. They would have to stop using many things that benefit them .

IV. 1. A special edition has been written for children by the author .
2. Because she was sick, she went to bed early .
3. Mrs. Brown has just bought a very fast and modern car .
4. Mr. Nick suggested changing the date of the meeting again .
5. My nephew is interested in feeding fish every morning .
6. The teacher asked his students to listen to him and not to make a noise .
7. My friend asked me whether I were going to leave the following day .
8. If you had listened to me, you wouldn’t have got into so much trouble .
9. If he weren’t busy right now, he could help them .
10. If he had gone to bed early last night, he wouldn’t have been tired this morning .
V. 1. activist 6. cultural
2. generous 7. different – activities
3. priority 8. nominated
4. humor 9. choice
5. preparation 10. celebrations

Đề 2

I. 1 – B 2 – C 3 – A 4 – B 5 – D 6 – B 7 – C 8 – A
9 – A 10 – A 11 – B 12 – D 13 – A 14 – B 15 – D
II. 1. T 2. F
3. It is a long silk tunic that is slit on the sides and worn over loose pants .
4. Yes, they do .
5. It is worn on special occasions such as Tet, Vietnamese Teachers ’ Day or Wedding Anniversary .
III. 1. She was tired so she went home yesterday .
2. He has studied English for four years .
3. Children should have a special day to express their feelings, memories and love to their parents .
4. We have an opportunity to enhance family traditions .
5. Sunday is a day off so everybody is không tính tiền from work or study .
IV. 1 – D 2 – D 3 – C 4 – B 5 – A
V. 1. A → Will
2. B → using
3. B → Therefore
4. D → vitamins
5. D → easy – installed

 Đề 3   

I. 1. celebration 6. encouragement
2. carefully 7. Unemployment
3. natural 8. comparison
4. Traditionally 9. unexplored
5. strength 10. resistance
II. 1. I wish she would not make so much noise .
2. What about using energy-saving bulbs instead of 100 – watt light bulbs ?
3. Last summer, Liz went to Nha Trang with her parents .
4. Children should not spend much of their không lấy phí time playing electronic games .
5. Britney Spears is the most famous singer this year, isn’t she ?
III. 1 – B 2 – B 3 – D 4 – A 5 – C
IV. 1 – C 2 – C 3 – B 4 – C 5 – B 6 – C 7 – B 8 – C 9 – D 10 – C
V. 1. B → amount 6. B → dollar
2. D → does 7. D → comes
3. D → 0 8. A → instead
4. D → varies 9. B → is possible
5. D → heroes 10. B → many happy hours

 Xem thêm:

VIETLIKE.VN

CEO: Công ty TNHH Công Nghệ Truyền Thông Ez Media.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

Back to top button